Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Denizli °C

DENDAK ZEYTİNKÖY KANYONU’NDA…

Denizli’nin eşsiz güzelliklerinden biri olan Zeytinköy Kanyonu, 27 Şubat 2022 sabahı Dendak ailesini misafir etti. Saklı bir cennet misali güzelliklere sahip, ulaşılması da bir o kadar zor ve dikkat isteyen vadiye Ergün Yıldırım’ın rehberliğinde girildi. Sabah 8.00’de Zeytinköy Su Deposu(Deski’ye ait) önünde buluşan sporcular, son hazırlıklarını ve kontrollerini yaptıktan sonra patika üzerinde yükselmeye başladılar. Hava sıcaklığı 10 santigrat derece, rüzgarsız ve hafif bulutlu idi.

8.30’da “Seyir Tepesi” olarak da adlandırılan bayrak kaidesinin bulunduğu noktaya varan sporcular, burada kısa süre dinlenip rehber Ergün Yıldırım’ın dikkatli yönlendirmeleri ile ana patikadan ilerleyerek kanyona yönelen bağlantı noktasına geçiş yaptılar. Ekip bu aşamada bir taraftan bitki örtüsünün sıklığıyla mücadele ederken bir taraftan da kanyonun ve vadinin sunduğu manzaranın eşsiz güzelliklerini izliyordu.

Ekip 10.00 sularında taş ocağının son noktası üzerinde vadinin doğu duvarı üzerinde hakim bir noktada kısa bir mola verdi ve yoluna devam etti. Bu süreçte birkaç kez patika şantiye alanının tehlikeli uçurumlarına teğet geçti. Sporcular bu noktaları da dikkatle geçtiler ve “Deliktaş” olarak adlandırılan doğa harikasına vararak bolca fotoğraf çekildi

Deliktaş’taki fotoğraf çekimini bölgede yaygın olarak görülen anemon çiçekleri de şenlendirdi. Sabah saatleri olmasına karşın bolca anemon rengarenk şekilde selama durmuştu.

Ekip bu noktadan 11.00 sularından ayrıldı ve vadi içinde batı yönünde alçalmaya devam etti.

Yaklaşık arım saat süren alçalmadan sonra kanyon tabanına inen ekibi kanyon içindeki bitki örtüsü ve irili ufaklı çağlayanları ve yer yer 20-30 metrelik şelaleler karşıladı.

Ekibin yan geçişi sırasında kaygan zemin ve dik eğim sebebiyle ip hattı açılan 20 m’lik etaptan görüntü…

Ekip kanyon içindeki zorlu ve dikkat isteyen bir o kadar da eğlenceli etaplardan sonra 1. Kanyon’unun son noktasına 13.00 civarında vardı. Buradaki dinlenme ve fotoğraf çekimlerinden sonra vadinin zaman zaman kuzeyden gelen hava akımlarına karşı ters istikamette geriye dönüşüne başladı.

1. Kanyon’un son noktası

Ekip, rota içinde ters yönde aynı izden ilerleyerek dönüşe geçti. 14.00 civarında kanyon tabanında uygun bir noktada dinlenme ve yemek molası veren ekip, 16.30’da Zeytinköy Yaylasına ulaşan ana patikaya ulaştı. 17.00’de Deski’ye ait su deposuna varan sporcular keyifli bir faaliyeti başarıyla sonlandırmanın mutluluğuyla birbirlerini kutladılar.

Bu aşamada yaptıkları değerlendirmeler şunlardı:
1. Bu kanyon, doğal ve tarihi varlık bakımından koruma altında olması gereken bir alandır.
2. Kanyona doğaya ve tarihe zarar verme amacında kişiler ve gruplar da girmektedir.
3. Kanyona ulaşan patika, çoğu yerde yoğun bitki örtüsünü kesen birbirine çok benzeyen çarşaklardan ve taş ocağına ait patlatma alanını çevreleyen uçurumların çok yakınından geçmektedir. Bu da bölgeye gelen tecrübesiz ve rehbersiz kişilerin/grupların ciddi risk ve tehlikelere açık hale gelmesine sebep olabilir.
4. Bu kanyona, sadece rotayı ve ekibinin özelliklerini iyi bilen rehberler eşliğinde girilmelidir.

Reklam
BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.