DENDAK Honaz Dağı Okan Uysal 6. Anma Tırmanışında
DENDAK ekibi olarak (Gülcan Çeşmeli, Mesut Kaygın, Özcan Cinkaya, Hasan Sırmalı, Özgür Eren) altıncısı düzenlenen Honaz Dağı Okan Uysal Anma Tırmanışına 03-04/04/2021’de bir kez daha katıldık. Sporcularımız, 03/04/2021 tarihinde Aydınlar köyünden 13.45 dolaylarında traktöre binerek Akçaoluk yaylasına ulaştı. 15.00’te kampı kuran ekip yer yer orta şiddette esen rüzgara karşın 12 santigrat derecelik parçalı bulutlu güzel bir havada keyifli bir sohbete koyuldu.
İzmir Verçenik kulübü sporcularının 16.30 dolaylarında kamp alanına ulaşmasından sonra 17.30’da toplantı yapıldı. DENDAK ekibi sabah kahvaltı kayalıklarına dek Verçenik Kulübü ile beraber yürüneceğini, daha sonra ekip olarak klasik sırt rotası yerine kış tırmanışlarında kullanılan kar kulvarı rotasına gireceklerini ifade etti. Mutabık kalınması üzerine genel hususlar da konuşularak toplantı sonlandırıldı. Ekip, bir taraftan yemek hazırlıkları yaparken çöken karanlık ve soğuyan havanın etkisiyle kamp alanının sunduğu bir imkan olarak ateş başında keyifli sohbeti de devam ettirdi.
Ekip 22.00’de sabah için son hazırlıklarını tamamlayıp kesin sessizliğe geçti. 05.00’te kalkan ekip, kahvaltı vd. hazırlıklardan sonra 06.00’da İzmir ekibinin önünde rota içinde ilerlemeye başladı. Hava nispeten ağarmış ve kafa lambalarına pek ihtiyaç kalmamıştı. Ekip, yaklaşık 20 kişilik İzmir ekibinden 5 dk önde olacak şekilde ancak göz temasını kaybetmeden orman altından daha önce yine DENDAK sporcuları tarafından boya ile işaretlenmiş patikadan yükselmeye devam ederken güneş ilk ışıklarını ağaçların dalları arasından gösterdi.
Bu sırada saat 06.45’ti ve zemin sert kar örtüsü ile kaplıydı. Rüzgar hiç yoktu. Hava da 10 santigrat derece civarında, bir t-shirt ile devam edilebilecek kadar ılıktı. 1900 m irtifada bu şartlar gayet lüks denebilecek türdendi. Ekip yükselişini sürdürdü ve 15 dk kadar sonra orman örtüsünün sonlandığı eşiğe kadar geldi.
Ekip 07.15’te kahvaltı kayalıklarına ulaştı. Şartlar hala aynıydı ve zirve gayet açık, ulaşılabilir netlikteydi. 2000 m irtifada rüzgarsız, ılık havada keyifli bir kahvaltı molası veren ekip İzmir ekibinin geçmesinden sonra son hazırlıklarını tamamlayıp yan geçiş yapılacak sırta doğru ilerlemeye başladı ancak tam bu noktada rüzgar oldukça şiddetli esmeye ve zemindeki kar örtüsü de gittikçe sertleşmeye başladı. Bunun üzerine ekip eğim artmadan uygun bir noktada krampon kullanma kararı aldı. 15 dk kadar sonra yan geçişte fazlaca hız ve enerji kaybetmiş İzmir ekibinin yanından zaman zaman sporcuları yere doğru kapanarak kendini korumaya mecbur bırakan oldukça şiddetli rüzgar eşliğinde geçen DENDAK ekibi, rotanın güneye döndüğü sırta vardığında zirvede korkutucu denebilecek şiddette rüzgar ve kar girdapları gözlemledi. Ayakta durmanın dahi zorlaştığı şartlarda İzmir ekibi ile yapılan kısa görüşmede zirvenin yapılamayacağı, uygun noktada fotoğraf çekimi yapılarak dönme konusunda karar birliğine varıldı. İzmir ekibinden 4-5 kişilik bir grup klasik sırt hattına girdiğinde DENDAK ekibi de kar kulvarı girişindeki kayalıklara kadar yükselip oradan inme kararını uygulamaya koyuldu.
Önce yumuşak sonra yer yer sertleşen kar örtüsü üzerinden zaman zaman çarşak bölümlerle kesişerek yükselen ekip, eğimin ve rüzgarın artmasıyla kazmalarını da kullanmaya başladı. Bu sırada oldukça kuvvetli esen rüzgar hem ayakta kalmayı imkansızlaştırıyor hem de görüş seviyesini de 10 m’nin altına indiriyordu.
Ekip 2350 m’deki bu noktadan dönüş kararı alarak göz temasını koruyarak yer yer çarşaktan yer yer kardan geçerek hızla irtifa kaybetti. Yeteri kadar irtifa kaybeden ekip uygun noktada fotoğraf çekimini yaparak rüzgarın etkisinden kurtulabileceği daha korunaklı irtifaya doğru alçalışını sürdürdü.
Ekip 10.30’da güvenli ve rüzgarın nispeten etkisini kaybettiği bölümlerden geçmekteydi. 1900 m irtifada hafif bir bir yağmur başladı ancak uzun sürmedi. Ekip 11.30 dolaylarında kamp alanına ulaştı.
Kamp alanını toparlayan ekip sonrasında kısa bir değerlendirme toplantısı yaptı. Buna göre
1. Ekibin moral ve teknik seviyesi faaliyetin yapısına uygundu.
2. Zirveye ulaşan hatta başlayan fırtına seviyesindeki rüzgara bağlı olarak zirveyi zorlamamak ve dönme kararı almak doğru ve isabetliydi.
3. Sert rüzgar ve çok sınırlı görüş imkanı içinde gittikçe artan eğimde ve yer yer çarşak etaplara dönüşen rota üzerinde güvenli bir noktaya(2350m) kadar yükselerek antrenman ve eğitim özelliği gösteren bir performans gösterilmesi ekibi her açıdan olumlu etkiledi.
Ekip traktörlerin gelmesi ile köye hareket etti, yol boyunca kahkahanın eksik olmadığı keyifli bir sohbet traktör yolculuğunu limuzinle seyahat seviyesine çıkardı.
Ekip tarafından izlenen rotanın wikiloc linki:
https://tr.wikiloc.com/dagcilik-rotalari/honaz-dagi-okan-uysal-anma-tirmanisi-rotasi-04-04-2021-70255415