Çiçekbaba/Sandras’ın Buzdan Şaheseri Ödülümüz Oldu!
Dendak sporcuları olarak, 6 Şubat 2022 tarihinde Denizli Beyağaç ilçesinde yer alan Çiçekbaba/Sandras Dağına bir zirve tırmanışı planladık. Faaliyete katılacak sporcular netleştikten ve genel organizasyon yapıldıktan sonra on kişilik ekip olarak 6 Şubat sabahı 5.00’da Denizli il merkezinden Beyağaç ilçesine hareket ettik. Beyağaç ilçesinden de Kartal Gölü istikametinde asfalt dağ yolunda araçlarımızla yükseldik. Yürümeye başlayacağımız Kartal Gölü yol ayrımını gösteren tabelaya 3 km mesafeden itibaren bir önceki kar yağışından artakalmış ve makinelerle kürünmüş kar örtüsü yolu kaplamış durumdaydı. Yer yer buz tutmuş kar örtüsü üzerinde araçlarımızla dikkatle ilerledik ve 7.15’te söz konusu tabela yakınına araçlarımızı park ettik(Yol kenarına kürünmüş kar yığınlarının yüksek ve yolun dar oluşu bu aşamada sorun yarattı!).
Ekibimiz yürümeye başladığında saat 7.30, hava aydınlık, açık ve -2 santigrat derece civarındaydı. Rüzgar hiç esmiyordu. Nispeten batak özellikte yaklaşık 30 cm yüksekliğinde karda ilerlemeye başlayan ekibimiz, rotaya girerek Kartal Gölü istikametinde sırt hattı boyunca orman örtüsü içinden yükseldi. Bu aşamada eşlik eden tarifsiz güzellikteki manzara olmasa yer yer 70 cm’yi bulan batak kar sabırları zorlayabilirdi.
Ekip zaman zaman kısa molalar vererek Kartal Gölü yakınlarındaki anıt ağaçlar civarına 11.15 sularında ulaştı. Buradaki heybetli ağaçlar karşısında tabiat ananın sofrasına oturarak yemek molası verdik.
Ekip olarak yeterli süre dinlendikten ve bir kez daha kontrollerimizi yaptıktan sonra anıt ağaçlar bölgesinden Kartal Gölüne doğru yükseldik. 12.45 sularında Kartal Gölü üzerinden batı yönünde çanak içinde yükselmeye başladık. Bu aşamada da batak kardan yana şanssızdık ancak rüzgarsız ve güneşli hava bizi teşvik ediyordu.
Ekip olarak zirve sırt hattına tırmanma aşamasına geldiğimizde çanağın güney cephesini kaplayan dik eğimli yamaçtan teknik tırmanış yapmayı gözden geçirdik. Yamaçların üst bölümlerinde oluşmuş kornişleri ve batak kar yığınını dikkate alarak en uygun noktadan kazma-krampon tekniği ile yükselmeye başladık. En dik noktalarında %60’ı aşan eğime sahip kulvarda tüm ekip, dikkatli, enerjik ve moralli bir şekilde yükseldi. Ekibin son üyeleri de kulvarı tamamlayıp sırta vardığında saat 13.45’ti.
Ekip olarak bu aşamadan sonra rüzgarsız ve gayet güzel bir havada zirve noktasında yer alan tarihi kulübeye doğru batı yönünde ilerledik. 14.45’te bu noktaya vardığımızda ekibimizi buzdan bir şaheser bekliyordu. Rüzgarın ve karın kulübe üzerinde nakışladığı buz sarkıtları göz kamaştırıcı ve heyecan vericiydi.
Bu güzellikle coşan ekibimiz açlık susuzluk demeden fotoğraf çekmeye koyuldu:))
Ekip olarak yeteri kadar fotoğraf çekip beslenme ve dinlenme ihtiyacımızı da karşıladıktan sonra kuzeybatı yönünde küçük bir yay çizerek dik eğimli yamaçlardan inişe geçtik. Bu arada zaman zaman fırsatlar elverdiğince eğlenmeye, yamaçların uygun bölümlerinde kayarak inmeye devam ettik.
Batak karın ve oldukça yorucu bir rotanın son adımlarını tamamlarken saatler 18.30’u gösteriyordu. Ancak dağ bizi hemen bırakmayacaktı. Çünkü araçlarımızdan biri sabah park ederken kara fazlaca gömülmüş ve askıda kalmıştı. 20 dk kadar süren bir toplu müdahale ile araç battığı yerden kurtarıldı ve ekibimiz 19.00’da Denizli istikametinde yola koyuldu. Faaliyet araçların 21.30 sularında Denizli’ye varmasıyla sonlandı.